Çiya Kebap, diğer kardeş restoranları olan Çiya Sofra ve Çiya Lahmacun ile aynı sokakta Kadıköy Çarşı’nın içinde. 1987 yılında Çiya Sofra’yı açan Musa Dağdeviren Usta burayı da kebap ağırlıklı bir Çiya olarak açtı. Artık unutulmaya yüz tutan bir çok Güneydoğu lezzetimiz bu restoranda lezzet meraklılarının beğenisine sunuluyor, ayrıca Çiya Güneydoğu Anadolu’da hala keyifle yenen ve İstanbul’da pek bilinmeyen birçok lezzeti buraya taşıyor
Başlangıç olarak isteyebileceğiniz değişik lezzetlerdeki otlar ve pilav çeşitleri başka yerde bulamayacağınız cinsten, örneğin zahter(kekik) salatası, mahammara, kayakoruğu veya bulgurla hazırlanan çeşit çeşit pilavlar. Bu lezzetlere İstanbul’da başka yerde rastlamak imkansıza yakın. Çökelek peyniriyle hazırlanan sürk de tadılması gereken diğer bir lezzet. Bunlar dışında sipariş edebileceğiniz kuru patlıcan dolmasından lahmacuna kadar tüm Güneydoğu lezzetleri de menüde mevcut.
Ana yemek olarak ise bildiğimiz klasik kebaplar(Adana, Urfa, Patlıcanlı, Oruk Kebabı vb.) dışında yine İstanbul’da bulunması zor olan Ekşili Kebap, Vişne Kebabı, Yeni Dünya Kebabı, Sirinan vb. tadılması gereken özel lezzetler bulunmakta(tüm kebaplar zırhta çekilmiş kıyma ile hazırlanıyor). Bu lezzetlerle Çiya, birçok müdavimi için İstanbul’daki en iyi kebapçılar arasındaki yerini aldı bile.
Bir lezzet okyanusu olan Çiya’da tatlılar da her yerde rastlanır cinsten değil. Künefe ve şöbiyet(bildiğimiz şöbiyetten farklı kaymaklı bir fıstık ezmesi adeta), dışında katmer(içinde fıstık bulunan bu lezzet ne yazıkki baklava gibi yaygın değil fakat İstanbul’da yavaş yavaş bazı kebapçılarda bulabiliyoruz), kireçte ceviz , domates(Bozcaada’daki Salto’nun o müthiş domates reçeline çok benziyor), turunç , kabak(tahinle tatlandırılmış) ve patlıcan tatlıları gibi orijinal lezzetleri yine Çiya’da bulabilirsiniz. Bu tatlıların üzerine gelen Sumak ve Karadut şerbeti ise tatlarıyla insanın keyfine keyif katıyor.
Çiya’nın ayrıca 2004’ten beri çıkardığı geniş kapsamlı(yerli ve yabancı makalelerle) Yemek ve Kültür adında bir dergisi var(Cogito dergisinin yemeğe uyarlanmış hali gibi). Bu kadar farklı lezzeti bir arada ve aynı kalitede sunması ile Çiya, lezzet dünyasına büyük bir hizmet ediyor ve takdiri fazlasıyla hak ediyor.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder