25 Ekim 2010 Pazartesi

FATİH KARADENİZ PİDECİSİ

1957’den beri Fatih’te hizmet veren Fatih Karadeniz Pidecisi lezzet tutkunları için bir klasik , pideseverlerin mutlaka uğraması gereken bir durak ve Giresun Tirebolu’lu sahibinin komutasında 52 senedir aynı tadı ve aynı kaliteyi, 10-12 masalık yerinde hiç bozmadan sunuyor.

Üç adet pide çeşidi var: kıymalı(kapalı), peynirli(açık) ve yağlı(yuvarlak pidenin içine tereyağ sürülerek ve yumurta kırılrak servis ediliyor). Bir de peynir ve kıymalı kombinasyon olarak “karışık pide” adlı versiyon var(bir tarafa kıyma bir tarafa peynir konuyor ve açık olarak servis ediliyor). Tüm pide çeşitlerine yumurta ilave edilebiliniyor. Ayrıca pidelerin yanında parmak boyutunda tereyağ geliyor; pidecinin müdavimleri bu tereyağının bir kısmını pidenin kıtır kıtır dış yüzeyine sürerek, geri kalanını ise pidenin içine atarak eritiyor. Kapalı pidelerde bu hareketin devamını pideyi çalkalayarak tereyağını dağıtma girişimi tamamlıyor.

Pidelerin kıtırlığı inanılmaz hem pidenin üst tarafı hem malzemeleri taşıyan alt kısmı kıtır kıtır. Bunda üç faktörün rol oynadığını düşünüyoruz:
1- Kullanılan birinci sınıf baklavalık un,
2- Pidenin çok ince bir şekilde(hamur kıvamında olmadan) açılması,
3- Kıymalı pidede , soğan-kıyma harcının fazla bol konmaması(bol malzemeli sevenlerin hoşuna gitmeyebilir)

Dördüncü faktör olarak “odun ateşi+taş fırını” saymasak da olur zira -lezzet düşkünlerinin de bildiği gibi- bu zaten iyi bir pidecinin olmazsa olmazıdır.
Özellikle Trabzon peyniriyle hazırlanan peynirli pide mutlaka tadılması gereken bir lezzet. Trabzon peyniri hususi olarak Trabzon’dan geliyor ve çok karakterli bir tadı var, tuzlu ama ekşimtrak. Kıymalar ise kapalı pidenin içinde çok güzel pişiyor, hiçbir şekilde sulu değil ve soğan tadı insanın ağzına gelmiyor. Pideler gayet hafif hatta sahibinin iddiasına göre 1 tane yedikten 2 saat sonra tekrar yemek yiyebilirseniz, öyle rahatsız eden bir ağırlık yapmıyor. Gerçekten de öyle, hatta 2 pide aynı öğünde afiyetle yenilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder