22 Aralık 2009 Salı

KANAAT LOKANTASI

Kanaat Restoran 1955 yılından beri Üsküdar’da şimdiki yerinde hizmet vermekte. Kanaat dendiğinde gerçek Osmanlı-Türk mutfağının bir kalesi akla geliyor, zira bu lezzetlerin kimisi Osmanlı Sarayı’ndan kimi Osmanlı’nın sade vatandaşının mutfağında pişen yüzlerce çeşidi barındırmakta ve sonraki kuşaklara aktarmakta bir nevi koruyuculuk üstlenmekte.

Tipik bir esnaf lokantası gibi her gün menüde yazan yemeklerden belli bir kısmı öğlen ve akşam servislerinde ayrı ayrı hazırlanmaktadır . Bunun dışında ızgaradan çıkan yemekler(köfte, pirzola) ve birkaç standart yemek ise her gün çıkmaktır, örneğin “çoban kavurma”, “kuzu tandır”. Günlük değişen yemekler arasında artık unutulmaya başlanan “Elbasan tava”(Elbasan, Arnavutluk’ta bir şehir) ve “Özbek pilavı” da tadılması gereken lezzetler. Ciğer Sarması da çoban kavurmaya eşlik edecek her gün çıkıp öğle ve akşam yemeği saatlerinde hemen tüketilen lezzetlerden. Çorbalarda ise klasikler(mercimek, domates) dışında ev tipi yapılan, miyanesi daha bolca olan işkembe ve paça, midenizi bu lezzet şölenine hazırlamakta yardımcı olacaktır. Zeytinyağlılar da ise aklınıza gelebilecek mevsimine göre pırasadan kerevize, yaprak sarmadan enginara geniş bir skaladan seçim yapabilirsiniz. Zeytinyağlıların lezzeti her ne kadar evdeki gibi olmasa da esnaf lokantaları arasında iyi bir örnek olabilir. Yaprak sarmalar iri ve bol baharatlı, insana meyhanelerdeki sarmaları hatırlatıyor.

Tatlılarda ise favorim Kanaat’ın yıllardır aynı mandıradan temin ettiği sütle hazırlanan fırın sütlaç ve dondurma. Her ikisi de mis gibi kaymak kokuyor ve insanın ağzında muhteşem keyifli bir tat bırakıyor. Diğer tatlılara gelince irmik güzel bir ev irmiği, tel tel dökülüyor, ekmek kadayıfı bir Afyon’daki İkbal’in ekmek kadayıfı değil ama üstündeki kaymağın hatrına lezzetle yeniyor.

Kanaat’te servis her zaman hızlıdır, artık Kanaat ile özdeşleşmiş yılların beyaz önlüklü garsonları yemeklerinizi hızla getirirken , mavi önlüklü genç komiler aynı hızla boşları toplar. Tıka basa çorbalı-ana yemekli-zeytinyağlı-tatlılı-meşrubatlı bir yemek ile 30-35 TL’ye öğününüzü keyifle doldurmuş olacaksınız veya bu kadar çok yemek istemiyorsanız çorba-ana yemek-meşrubat ile de 15-20 TL’ye çıkabilirsiniz. Üsküdar meydanda olan Kanaat, ayrıca Beşiktaş-Üsküdar iskelesine çok yakın, karşıdan gelecekler köprü trafiğine hiç girmeden rahatça gelebilir. Tavsiyem özel yemekleri yiyebilmek için öğün saatlerinde gelinmesi zira çok farklı lezzetlerle karşılaşabilirsiniz(palamutun bol olduğu bir mevsim, palamutun da salçalı sulu yemeğine rastlamıştım,kimi zaman menü dışından böyle sürprizler de olabiliyor).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder