22 Aralık 2009 Salı

ZÜBEYİR OCAKBAŞI

Taksim'de Fitaş'ın arka sokağında bulunan Zübeyir Ocakbaşı Beyoğlu Ocakbaşı'ndan(Sıraselviler'de) ayrılan Zübeyir Usta tarafından 2006 yılında açıldı ve kısa zamanda kendine geniş bir müdavim/hayran kitlesi edindi.

Üç katta ve yazın sokaktaki masalarıyla hizmet veren Zübeyir Ocakbaşı'nda özellikle haftasonları rezervasyon şart zira birçok müdavimi olan bu ocakbaşında kapıdan yer bulmak hiç de kolay olmuyor ama yine de garson ve kimi zaman sizi kapıda karşılayan patronun tavrı gayet pozitif, sizi bir yere oturtabilmek için azami gayret sarfediyorlar, biraz ocakbaşında ya da ayakta bekledikten sonra bir masaya yerleşiyorsunuz.

Dostlarla lezzetli meze-kebap yemek ve muhabbetli/sohbetli bir akşam geçirmek için tercih edilebilinecek bir restoran. Garsonlar sürekli başınızda durmuyor ve "ne sipariş ediyoruz/ne isterdiniz" gibi sıkboğaz eden sorular sormuyorlar. Tıka basa yediğiniz ve rakı içtiğiniz bir gecede 40-50 TL/kişi verebilirsiniz fakat biraz meze-kebap ve 2 duble rakı ile 30 TL'ye de çıkabilirsiniz.

Ocakbaşı'nın spesiyaliteleri olan mezeler Van Cacık'ı, bol nar ekşili közlenmiş ve soğutulmuş soğan dışında lezzetli gavurdağ ve közlenmiş patlıcandan sipariş edilebilir(özel isteklere de açıklar, örneğin közlenmiş patlıcanın içine tulum-kırmızı biber-az zeytinyağı gibi modifikasyonlar da yapılabilir).

Bir de cipsleri andıran hafif baharatlandırılmış ve etler pişerken etin üstüne konarak kıtırlaştırılmış iştah açıcı denebilecek lavaş parçalarını özellikle tavsiye ederiz(gerçekten de cips gibi kıtır fakat çok az daha büyük).

Sonunda restoranın ana alanı olan kebap ve etlere gelebiliriz. Kebap olarak klasiği menüde ne Adana ne de Beyti olarak geçen sebzeli kebap ana yemek olarak iyi bir seçim olacaktır(Antep’te Beyti’ye sebzeli kebap da denir fakat Zübeyir Usta’nın sebzeli kebabı tam anlamıyla aynı olmadığını belirtmeliyiz). Çöp şiş ve ciğer konusunda da iddialılar, yediğim en lezzetli çöp şiş/ciğer şiş olmasa da kesinlikle tatmin edici, mide kapasitesi büyük olanlar için kebap öncesi güzel bir girizgah olacaktır. Kıymalar iyi kebapçılarda olduğu gibi satır kıymasından ve kuyruk yağlı(fakat mideyi rahatsız etmiyor).

Tatlı olarak ne yazık ki künefe yok, meyve servis ediliyor ya da özel bir revanileri var, tercihe göre kaymakla masanızı süslüyor.

Genelde tatlıya yer kalmadığı için bu eksikliği göz ardı ediyoruz. Zübeyir Ocakbaşı’nın bir eksi tarafı da haftasonu kalabalık olduğu için et servisinin kimi zaman gecikmesi(restoranda iki ocakbaşı olmasına rağmen) ve müşterileri ikinci bir et siparişinde 30-35 dakika kadar bekletmeleri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder